četrtek, 28. junij 2012

Predsedniku državnega zbora, poslankam in poslancem


Spoštovani predsednik državnega zbora, poslanke in poslanci,
pred slabim mesecem dni nas je MIZKŠ obvestilo, da bo Srednjo elektro-računalniško šolo Maribor pridružilo (prvi načrt) oz. združilo (drugi načrt) v Tehniški šolski center Maribor. Za svojo namero niso podali nobenih strokovnih argumentov ali predstavili opravljenih analiz. Na naših 6 dopisov smo prejeli kratek odgovor v. d. direktorja Direktorata za srednje šolstvo dr. Jurija Šinka, v katerem ponovno ni navedel nobenih strokovnih argumentov za njihove načrte. Na tiskovno konferenco naše šole predstavniki MIZKŠ niso prišli.
V petek smo prejeli dopis MIZKŠ, v katerem kot dejstvo navajajo, da bo vlada julija potrdila nov ustanovitveni akt naše šole. Sprašujemo se, kako lahko to že sedaj trdijo. Naš odgovor, ki ga v priponki pošiljamo tudi vam, smo včeraj posredovali Vladi RS. Od g. ministra dr. Žige Turka smo danes prejeli tri stavke odgovora, v katerih nas želi brez argumentov in z ignoranco odpraviti. Nismo »izbrisani«.
Poslanke in poslance prosimo, da nas podprete v naših prizadevanjih za ohranitev samostojne Srednje elektro-računalniške šole, največje poklicne in strokovne šole v Podravju, šole s stabilnim vpisom in brez kadrovski ter finančnih težav.  Z opravljenimi analizami smo ministrstvu dokazali, da bo SERŠ v centru postala še ena izmed mnogih šol v Sloveniji, ki imajo težave.
Podrobnosti si lahko preberete na naši spletni strani www.sers.si, na kateri imamo tudi elektronsko peticijo, ki jo je do tega trenutka podpisalo 1282 posameznikov, pisno peticijo je podpisalo okoli 1500 posameznikov, na anketno vprašanje na facebooku je proti združitvi odgovorilo okoli 650 posameznikov.

Posredujemo vam odgovor dr. Žige Turka in naš odziv na njega.

Odgovor dr. Žige Turka
Spoštovani,
 Ime Serš ostaja enako, lokacija ostaja ista, programi ostajajo enaki, ravnatelj ostaja g. Ketiš, ki pa bo nad seboj imel ravnatelja Šolskega centra. Rešuje se nekaj drugih deficitarnih poklicov. Tehtni strokovni argumenti so bili predstavljeni.
 Lep pozdrav,
 Žiga Turk

Odziv SERŠ
Zgroženi in ogorčeni smo nad odgovorom g. ministra dr. Žige Turka, ki očitno kaže na nepoznavanje materije in norčevanje iz Srednje elektro-računalniške šole Maribor, njenih zaposlenih, dijakov in staršev. Do sedaj smo g. ministru posredovali 6 obsežnih dopisov, v katerih smo vse naše argumente podprli s številkami in opravljenimi analizami, kot odgovor pa smo prejeli tri nestrokovne stavke s strani g. ministra. Od MIZKŠ predvidevamo vsaj takšno strokovnost, s katero moramo svoje delo opravljati mi.
Nikoli, kljub našim šestim dopisom in pozivom, MIZKŠ ni predstavilo tehtnih strokovnih argumentov, ki bi veljali za Srednjo elektro-računalniško šolo Maribor. Zakaj ministrstvo še naprej zavaja javnost in sedaj celo vlado, ne vemo. Ponovno pozivamo MIZKŠ, da nam predstavi strokovne argumente in opravljene analize. Ob tem še enkrat poudarjamo, da se niso udeležili naše tiskovne konference, kjer bi le-te lahko predstavili dijakom, staršem, zaposlenim, medijem in zainteresirani javnosti.
Vlado pozivamo, da od MIZKŠ zahteva opravljene analize in strokovne argumente za združitev naše šole v center. Mi smo svoje argumente podprli s številkami (upad vpisa v centrih, finančne in kadrovske probleme), ki jih je zbralo ministrstvo samo.Strokovnega odziva na naše analize in strokovne argumente s strani MIZKŠ ni bilo.
G. minister ponovno trdi, da se za našo šolo nič ne bo spremenilo. Zakaj potem spremembe, ki bodo v času recesije dodatno obremenile državno blagajno? Kako lahko g. minister trdi, da se za našo šolo ne bo nič spremenilo, če bi bili finančno odvisni od druge osebe, ki bi lahko finančna sredstva, ki bi pripadala našim dijakom in naši šoli, prerazporedila drugam? Na odnos MIZKŠ do SERŠ-a kaže tudi dejstvo, da kot direktorja centra MIZKŠ ne predvideva ravnatelja naše šole, ki je v predvidenem centru največja in finančno najuspešnejša šola, potem ko so v istem odstavku zapisali, da je velikost šole odločilna za določitev direktorja. Direktor direktorata dr. Jurij Šink je v javnosti dejal, da bo naša šola steber v predvidenem centru, da bomo lahko drugim šolam pokazali, kako se stvari pravilno delajo. Kako to predvidevajo, če naš ravnatelj ne bo direktor? Nismo izbrisani.
Vlado obveščamo, da se tudi Srednja lesarska šola in Srednja gradbena šola Maribor s pridružitvijo in združitvijo v center ne strinjata. Koga torej rešujete? Katere deficitarne poklice? Če smo šole same sposobne reševati deficitarne poklice, naj nam ministrstvo pusti, da to počnemo še naprej. Še enkrat poudarjamo, da bo izvedba načrta, ki ni strokovno argumentiran, ogrozil razvoj tehniškega poklicnega in strokovnega izobraževanja v Mariboru, v našem primeru predvsem elektrotehniškega izobraževanja in deficitarne poklice. S številkami smo dokazali, da se le-ti v šolskih centrih izgubijo, vpis v njih se zmanjša in ne poveča.
Vemo, da ministrstvo in vlada določata mrežo šol, a morate to storiti strokovno, na podlagi opravljenih analiz in strokovnih argumentov.
ODLOČNO NASPROTUJEMO ZDRUŽITVI SREDNJE ELEKTRO-RAČUNALNIŠKE ŠOLE MARIBOR V TEHNIŠKI ŠOLSKI CENTER MARIBOR, zaradi škode in negativnih posledic za poklicno in strokovno šolstvo v Mariboru. Ste pripravljeni za tako nestrokovno odločitev prevzeti odgovornost?

Za dodatne informacije se lahko obrnete na tel. št.: 041 767 192

V imenu zaposlenih, dijakov in staršem
Direktor/ravnatelj
mag. Ivan Ketiš      

Ni komentarjev:

Objavite komentar